Wednesday, January 6, 2010

Novel- Warkah cinta berbau surga~~~~


Novel warkah cinta berbau syurga
Selepas wardah pergi.
Balqis hadir ke sisi..

Namun..
Perlukah dia menyendiri?
Hingga tiba jemputan azali


Genre- cinta islamik
Penulis- A. Ubaidillah Alias
Publisher- PTS Millenia


Lepas habis bace novel ni
One word.
Best.
Tu je.
Mula-mula menyelak halaman prolog,
Disajikan dengan surat yang memang high class bahasanya.
Berbunga-bunga.
Dari Amir buat Wardah.
Mula-mula aku tak lah expect yang novel ni best.
Sebab bahasa dia bunga-bunga sangat.
Lagi satu cover dia tak cantik pada aku.
Tapi mane boleh
Judge a book by its cover kan.
Cerita ni berkisar pasal budak kelantan. Budak maahad.
Namanya Amir Mukhlisin. Handsome.

Pertama
pasal biah Hafiz quran.
Mereka amat tekun mengulang.
Dush-dush
Bertalu-talu tumbukan tepat ke mukaku.
Kerna aku seorang yang kurang rajin mengulang quran yang dah dihafal.
Sedih mengenang nasib diri.
Mesti berubah!!


Kedua
Ade hadis yang aku take note dari novel tuh.
Ustaz raziq nasihat si Amir ni.
- Sesiapa yang beramal dengan apa yang dia tahu, nescaya Allah akan mengajarkannya perkara yang dia tidak ketahui lagi.
- Sebaik-baik amalan ialah yang berterusan sekalipun dibuat sedikit-sedikit.
Dush-dush buat sekian kalinya.
Tepat terkena pipi tembam ku.ohoh.
Kerna diri ini selalu hangat-hangat tahi ayam dalam ibadah sunat.
Ayuh teman.
Mari istiqamah dalam perkara kebaikan.
Lagi-lagi perkara sunat
Yang senang-senang mari jadi amalan setiap hari

Contoh macam solat tahajjud, solat dhuha , mathurat, solat hajat


Novel ni banyak menyorot latar mesir.
Sebab si Amir ni belajar kat mesir.
Agak detail lah pasal mesir.
Along! Novel ni sesuai gitu untuk awak!!

3 comments:

Juwairiyah said...

aku suda baca & beli itu novel..
tapi cover dia lain.. ntah lar

faraulah=strawberry said...

btul2..aq pnah gak nmpk yg len

A. Ubaidillah Alias said...

Terima kasih sudi baca. Cetakan pertama kaler putih coklat. Cetakan kedua, warna ungu. Jadi, ada dua versi kulit novel ini. Isinya sama saja.

Terima kasih.