Thursday, January 14, 2010

Quranic law of Attraction


Author-Rusdin S. Rauf

Publisher- PTS Millenia


Bismillah..bg aku buku ni amat bagus
Bagus.thumbs up!
Buku ni mesti dibaca oleh semua,
Aku kate mesti,
mesti dan mesti
Ntah. Istimewa sangat pengisiannya.
Banyak benda yang aku nak kongsi pasal buku ni,
kalau boleh nak type semula semuanya
Sebab semua best.


Ni sikit pengenalan buku ni.
Buku ni tajuk je dalam english,
Isi semua dalam bahasa melayu
Walaupun penulisnya orang indonesia.
Dalam ruangan bicara penulis,
Rusdin kata yang dia tulis buku ni lepas baca buku
The Secret by Rhonda Byrne, The Law of Attraction-Esther Hicks and ade 2,3 lagi lah
Semua nya pasal Law of attraction.
Kesimpulan Rusdin, Law of attraction ni semua dah ada,
Lengkap dalam Quran dan dah lama diajar oleh
Rasulullah..


Mungkin ada yang tertanya-tanya apa itu Law of attraction.
Quranic Law of attraction pulak tuh,
Hoho.
Secara overallnya,
Law of attraction tu macam berfikiran positif lah.
Contohnya kalau kita asyik fikir yang kita akan berjaya, kita berjaya lah.tu la kuasa tarikan/law of attraction. Kalau asyik fikir gagal, gagal lah.
Fikiran kita atau lebih tepat lagi sangkaan kita, adalah doa, doa dalam senyap.
Walaupun banyak masalah, hadapi dengan tenang.
Bukankah Quran dah menyediakan semua jawapan bagi masalah-masalah kehidupan?
Maka, kenapa kita mesti takut menjalani kehidupan?
NIKMATI SAHAJA KEHIDUPAN INI!


Nikmati tu bukan macam take things for granted je.
Lakukanlah yang TERBAIK setiap apa yang kita buat.
Contoh yang dia bagi dalam buku ni
Kita nak solat zuhur,
Kita rehat sekejap dari kerja-kerja seharian.
Nikmati lah saat itu.
Ambillah wuduk dengan sempurna,
Rasakan butir-butir air sejuk ynag menyegarkan
Nikmatilah!
solat dengan sempurna.
Lepaskan beban hidup buat sementara waktu


Buku ni juga amat menitikberatkan soal syukur, sabar dan doa
Soal syukur.
Rasa syukur dapat bantu kita menghasilkan banayak
Getaran positif yang luar biasa.
Rusdin ajar cara hidupkan rasa kesyukuran dalam hati
Ada 3 langkah
1- yakinlah.
Kuatkan keyakinan masa berdoa untuk mendapat keinginan kita
2- Rasakanlah
Rasa dan gambarkan seolah-olah keinginan kita dikabulkan Allah
Apa yang kita nak buat dengan keinginan kita tu.
3- rebutlah
rebut ni macam kita kata dengan lisan apa yang kita inginkan.apa yang kita syukur.
Contoh macam- Ya, Allah, terima kasih ya Allah, aku bersyukur sangat engkau bagi aku rezeki hari ni, hidup yang selesa. Nikmat menggunakan komputer.
Camtulah lebih kurang.


Seterusnya,
Buku ni ajar cara-cara nak doa
Betulke yang kita dok doa hari-hari tu,
Memang keinginan hati kita.
Contohnya kita doa nak berjaya dapat 11A+ dalam spm
Hari-hari dok doa tu.
Tapi betul ke tu keinginan sebenar kita.
Yang akan membuat kita rasa cukup bahagia.
Atau sebaliknya, derita dalam bahagia,
Bertambahnya riak dalam hati..


Caranya ialah doa pada Allah
-Ya Allah, berikanlah aku petunjuk, apa sebenarnya yang aku inginkan dalam hidup ini..
- Ya Allah, apa yang sebenarnya yang engkau inginkan dalam kehidupanku ini..berilah aku petunjukmu..
Jangan bosan dan letih berdoa..


Last skali, dalam buku ni ajar kita cara berinteraksi dengan quran
Quran mesti kena baca.
Baca beserta maknanya.
Walau sesibuk manapun, bacalah satu ayat.
Dan fahami maknanya.
Bagi merasakan kelazatan quran,
Sebaik-baiknya bacalah quran sebelum memulakan hari-hari kita.
Bacalah quran pada waktu pagi, sebelum subuh.
Waktu terbaik.
Sebab kita baru bangun tidur.
Masih segar.
Tapi sebenarnya tiada waktu khusus bagi baca quran.Boleh baca bila-bila masa.
Bagi yang uzur tu, bacalah terjemahan.


Gunakanlah doa-doa yang ada dalam quran,Contoh
al-a’raf:23 dan 89, maryam:4 dan 5,
Sesiapa yanag membaca quran hati jadi tenang, positif
” Jauhilah dari prasangka, sesungguhnya sebahagian daripada prasangka itu adalah dosa.
Janganlah akmu mencari kesalahan orang lain,
Dan janagnlah anatara kamu yang memburuk-burukkan yang lain”. Al-hujurat:12.


Kerjakan solat malam.
Bangunlah pada waktu rahmat ini.
Kerana ini amalan kebiasaan orang soleh.


Juga waktu antara magrib dan isyak,
Sabda nabi: Sesiapa yang mengurung dirinya did dalam masjid anatara magrib dan isyak, tanpa mengucapkan sesutau, keculai solat dan bacaan quran, Pasti Tuhan dengan kasih sayangnya dan kemurahan hatinya mendirikan baginya dua istana di syurga, Jarak antaranyanya seperti jarak seratus thaun. Ditanam jug apohon-pohon di sepnjang jarak sejauh itu.


Huu..banyak lagi yang tertinggal ni.
Ini hanya sekelumit dari buku The Law of Attraction ni
Nasihat aku, ambillah mana-mana yang baik.
Then, kalau ada kesempatan,
Bacalah buku ni.
Hendak seribu daya kan?

2 comments:

TidakPerluTahu;) said...

Salam Fisa..
hue..

melalui penjelasan yang fisa simpulkan sedikit mengenai isi kandungan buku tu pon dah buat org tertarik dengan buku tu..
bagus la buku tu.. insyaAllah..
nak beli juga jika adew rezeki/jodoh ngan buku tu.. huhu
;D

++ MIERA ++ said...

fisa,aq bru lpas bca buku indahnya hidup bersyariat-Dato ismail kamus.
anyway,kalo ad rezeki,nk beli yg Quranic law of attraction ni plak.

p/s;tgh kering,no income,hehe